Meer geschiedenis, artikel Tresoar

Het bouwen van carrosserieën zit in onze genen, minstens sinds 1877 toen de eerste IJntema hier z'n eigen bedrijf van maakte. Ook vandaag werken we met een ploeg enthousiaste aanpakkers, mensen met een passie voor wagenbouw.

Iedere dag opnieuw maken we er met ons hele team een sport van om de mooiste en de meest degelijke wagens af te leveren. 

Uit de geschiedenis:

Dizze auto is makke troch it karrosseryfabryk Obe Yntema te Warkum. De foto waard yn 1912 nommen by it Warkumer stasjon. Yn de jierren '50 skriuwt Obe syn soan Haentje Jan Yntema:
"Toen kwam 1912 met een langzame maar zekere ontwikkeling van de automobiel. Er kwamen steeds meer automobielen. Toen werd het plan opgevat, om een automobiel aan te schaffen en zelf de bovenbouw te maken (de carrosserie). Zo gezegd, zo gedaan. Er werd een chassis bij een fabriek in Duitsland besteld. Dit fabriek verschafte ons een tekening van het chassis. Terwijl het chassis in Duitsland werd gemaakt, werd hier aan de hand van de tekening van het chassis een tekening gemaakt van de carrosserie. Naar de laatste tekening werd hier de carrosserie gebouwd. Toen het chassis hier aankwam, werd de carrosserie geplaatst. Die bleek buitengewoon mooi te passen. Intussen waren de banden gemonteerd, die bij Peter Union, ook een Duitse fabriek, besteld waren. Alles ging wonderlijk goed. Het bleek dat de naam Yntema niet tevergeefs op een naamplaatje op de carrosserie was geplaatst. De auto, waarvan nog foto’s aanwezig zijn, maakte een goed figuur en spoedig kwamen er bestellingen op. De eerste auto ging hier in de verhuur. Van die tijd af zijn er steeds door de firma Yntema auto’s verhuurd. Bij de rijtuigen die er met succes werden gemaakt en verkocht kwamen toen de auto’s hun werk vragen."

Dit artikel is afkomstig van www.tresoar.nl.

 

Deel deze pagina op: